середа, 9 березня 2011 р.

Березовий сік – жива вода

Початок і середина весни – це надзвичайно відповідальний період для здоров’я людини, який завжди несе застудні недуги: виникнення сезонних катарів верхніх дихальних шляхів, бронхів, легенів. У цей період унікальний лікарський засіб – березовий сік. Як ми переважно його використовуємо? Збираємо, потім додаємо до нього ячмінь, сухофрукти, і коли він перешумував, чи, як кажуть, перебродив, вживаємо. По суті, вживаємо продукт, який ніякого лікувального значення не має.
№ 32 • 21 березня 2009 0 1635




Березовий сік потрібно консервувати, тобто кип’ятити або пастеризувати, герметично закупорювати і зберігати. А на основі березового соку можна лікувати печінку, підшлункову залозу, зміцнювати імунний статус. Дуже добре використовувати в лікуванні настоянку на березовому сокові.

Лікувальна настоянка

Взяти по 1 ст. ложці плодів глоду колючого, шипшини коричної, насіння вівса посівного, трохи трави материнки звичайної.

Усе це заливаємо 200–300 мг березового соку, доводимо до кипіння, настоюємо 3–4 год. і вживаємо навесні як високовітамінний продукт.

Можна сюди додати ще й ложку сушених яблук, груш, малини, смородини, можна до цієї вже готової настоянки додати 1–1,5 ст. ложки зацукрованих чи законсервованих у співвідношенні 1:2 ягід малини, полуниць, суниць, смородини. Ці високовітамінні узвари надзвичайно корисні для нас весняного періоду.

До речі, цей узвар чи відвар, чи високовітамінний напій на основі березового соку в праукраїнстві наші далекі пращури використовували як один із варіантів живої води. І якщо ми проаналізуємо біологічну та фармакологічну активність його, то це, як стверджує відомий народний цілитель Євген Товстуха, справді жива вода, яка лікує захворювання печінки, підшлункової залози, імунного статусу, запобігає закрепам. А для жінок та дівчат це чудовий косметичний засіб.

Березові бруньки

Збирають бруньки в березні – на початку квітня, коли вони вже набубнявіли, але ще не розпустилися. Сушити треба на холоді, за температури 15–18 оС. Найпростіше готувати з березових бруньок чай – він помічний і для нирок, і для печінки.

Чай з березових бруньок. Взяти 1 ч. ложку бруньок, залити 1 л окропу, прокип’ятити, настояти впродовж 2 год. Удень випивати по 2 склянки.

Настоянка з березових бруньок. На 0,5 л 70%-ого етилового спирту беруть півсклянки бруньок, настоюють упродовж 21 дня, проціджують, профільтровують і зливають у пляшку. Приймати по 10 крапель тричі на день за півгодини до вживання їжі, 4-й раз – перед сном. Така настоянка корисна в разі набряків, атеросклерозу, захворювань печінки.

Часто від пролежнів застосовують камфорний спирт. Однак, якщо він не допомагає, використовують настоянку з березових бруньок – протирають нею пролежні.

Настоянка з бруньок проти пролежнів. Слід узяти лише 15 г березових бруньок на 0,5 л 70%-ого спирту, адже настоянка має бути не дуже насиченою. Настоювати 21 день.

Як готували квас давні українці

Свердлили в березі отвір, вставляли туди дудку з бузини, під дудку ставили посудину. Коли набирали соку, скільки потрібно (діжку), клали в сік вощини, підсмажений горох або гарячий житній хліб. За півтора тижня квас можна було пити.

Немає коментарів:

Дописати коментар